
Şarj Ağı İşletmeci Lisansı Sahipleri ve Şarj İstasyonu İşletmecilerine Getirilen Yeni Yükümlülükler Hakkında Bilgi Notu
Değerli Müvekkillerimiz ve Çalışma Arkadaşlarımız;
7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile Şarj Ağı İşletmeci Lisansı sahiplerine ve şarj istasyonu işletmecilerine yeni yükümlülükler getirilmiştir.
1- VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 527)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 549)
Değişiklik öncesinde bu Tebliğ (Sıra No: 527), akaryakıt istasyonu işletmecileri tarafından yapılan akaryakıt (elektrik ve benzerleri de bu tebliğ kapsamında “akaryakıt” olarak değerlendirilmekte idi) satışlarına ait mali bilgilerin, elektronik ortamdan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi zorunluluğunu düzenlemekte idi.
7 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile, otomobillere yapılan elektrik satışı bu Tebliğ’de yer verilen “akaryakıt” tanımı kapsamından ve dolayısıyla bu Tebliğin kapsamından çıkarılmıştır.
2- VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 509)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 550)
Üzerinde değişiklik yapılan Tebliğ (Sıra No: 509); fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi ödeme/mali belgelerin elektronik ortamda düzenlemesi zorunluluğunu düzenlemektedir.
7 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile;
- Şarj ağı işletmeci lisansı sahibi olan firmalar ile bu firmalar tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerinin e-Fatura uygulamasına geçmesi zorunlu kılınmıştır.
- Yukarıda belirtilen kapsama girenlerden; bu Tebliğin yayım tarihi (7 Ekim 2023) itibariyle faaliyette bulunanlar, 02/01/2024 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Daha sonra faaliyete başlayanlar ise faaliyete başladıkları tarih itibariyle gerekli hazırlık ve başvuruları yaparak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
- 509 Sıra No’lu Tebliğe yeni eklenen fıkra (“V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölüme eklenmiştir) uyarınca, şarj ağı işletmeci lisansı sahibi firmalar ile bu firmalar tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri; e-Fatura uygulamasına dâhil olmaları gereken tarihten itibaren düzenledikleri mali belgeleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile belirlenen fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutardan (2023 yılı için 4.400-TL’dir) bağımsız olarak ve 509 Sıra No’lu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, elektronik belge (e-Fatura, e-Arşiv Fatura) olarak düzenlemek ve bunları elektronik ortamda iletmek zorundadır. Bu değişiklik, 02/01/2024 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
3- VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 551)
İlk defa yayımlanan bu Tebliğin amacı, “elektrikli araçlara kablolu veya kablosuz elektrik enerjisi aktarımı yapmak üzere lisans alan şarj ağı işletmecisi tarafından uygulanan şarj hizmetine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgilerin elektronik ortamda alınmasına ve fatura düzenleme süresine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi”dir.
Bu yönetmelikle getirilen düzenlemeler şu şekildedir:
- Elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturanın teslim anında düzenlenmesi gerekmektedir (Madde 4). Bu düzenleme, 02/01/2024 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren gerçekleştirilecek teslim ve hizmetlere uygulanacaktır.
- Bu düzenlemenin istinası: 1- “Şarj hizmeti verilecek kişilerle asgari altı aylık sözleşme düzenlenmesi” ve 2- “Verilen her bir şarj hizmetine ilişkin bilgileri içerecek şekilde bir icmal hazırlanması ve bu icmallerin düzenlenecek faturaya eklenmesi ile bu kapsamda verilen şarj hizmetine ilişkin bilgilerin anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılması” şeklindeki iki şartın birlikte sağlanması halinde, bu kapsamda verilen şarj hizmetlerine ilişkin olarak yedi günde bir fatura (katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak şartıyla) düzenlenebilecektir (Madde 4(2)).
- Şarj Ağı İşletmeci Lisansı sahibi olan firmalara sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilmiştir (Madde 5). Buna göre şarj ağı işletmeci lisansı sahibi olan şirketler, şarj istasyonlarından gerçekleştirilen şarj hizmetlerine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgileri anlık olarak elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı Teknoloji sistemlerine bildirmek zorundadır.
- Bildirmesi gereken bilgilere ilişkin veri format ve standardı ile bilgi verme zamanı ve dönemi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından <ynokc.gib.gov.tr> adresinde yayımlanacak teknik kılavuzlarla belirlenecektir (Madde 5(2)).
- Şarj Ağı İşletmeci Lisansı sahibi şirketler, elektronik ortamda bildirdikleri bilgilerin doğruluğundan sorumlu oldukları gibi bu bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu format, standart ve bildirim yöntemine uygun olarak bildirmek zorundadırlar.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen format, standart ve bildirim yöntemi haricinde bildirilen bilgiler kabul edilmeyecek ve bildirim yapılmamış sayılacaktır.
- Bu Tebliğ’de yapılan düzenlemeler kapsamında bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar ile bu Tebliğ ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili cezai hükümleri uygulanacaktır.
- Sürekli bilgi verme yükümlülüğü kapsamında yapılacak ilk bildirim, Tebliğin 5’inci maddesinde (yukarıda) belirtilen teknik kılavuzların yayımlanmasını müteakip <ynokc.gib.gov.tr> adresinde yayımlanacak duyuru ile belirlenen tarihte yapılacaktır (Geçici Madde 1).
Sorularınız ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Yasal Uyarı ve Kullanım Şartları: Bu bilgi notu yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup hukuki mütalaa teşkil etmemektedir. Bu yazıda yer alan bilgilere dayanılarak yapılacak iş ve işlemlerden veya doğacak sonuçlardan dolayı SHN Hukuk ve Danışmanlık Bürosu yahut ortakları, avukatları, çalışanları veya ilişkili başka herhangi bir kişi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz; bu kapsamda SHN Hukuk ve Danışmanlık Bürosu hiçbir şekilde sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez. Tüm hakları saklıdır.